פסיכותרפיה (או טיפול נפשי) נועדו לספק מענה למצוקותיו השונות של המטופל. הפונים לפסיכותרפיה מגיעים ממגוון סיבות ביניהן: דיכאון, חוסר סיפוק מהחיים, בעיות בקשרים בינאישיים עם בני הזוג, המשפחה, ההורים או בתחום המקצועי, אי יכולת להתמודד עם מצבי לחץ וסטרס, חוסר יכולת להגיע להחלטות חשובות בחיים ועוד.
פסיכותרפיה נעשית על ידי בעלי מקצוע אשר הוסמכו לכך על ידי מוסד השכלה מוכר: פסיכיאטרים, פסיכולוגים קליניים ועובדים סוציאליים בעלי תואר שני במגמה הקלינית.
פסיכותרפיה ופסיכודרמה
כיום ישנם טיפולים פסיכולוגיים המשלבים בתוכם גם פסיכותרפיה קלאסית (שיחות) וגם מוטיבים אומנותיים – הפסיכודרמה. מטרת טיפולים אלה היא לאפשר למטופל לחוות באופן אפקטיבי ומעשי יותר את הסיטואציות המונעות ממנו לחוות חיים מאושרים ומספקים ולהתמודד עימם בעזרת כלים אומנותיים שדרכם הוא יכול להביע את אשר על ליבו.
קיימות מגוון שיטות פסיכותרפיה המאפשרות למטופל להחליט איזו שיטת טיפול הכי מדברת אליו. ישנם טיפולים ארוכים יותר וישנם קצרים יותר, בהתאם לשיטת הטיפול ולבעיה שבעקבותיה פנה המטופל לפסיכותרפיה. התנאי החשוב ביותר להצלחת פסיכותרפיה הוא הקשר שנבנה בין המטפל למטופל המתבסס על אמון וסביבה בטוחה.
פסיכותרפיה מול טיפול קבוצתי
האלטרנטיבה לטיפול פסיכולוגי פרטני הינה טיפול קבוצתי. אחד ההבדלים הבולטים בין פסיכותרפיה לטיפול קבוצתי הוא מידת האקטיביות של המטופל. בעוד שבפסיכותרפיה שוכב המטופל על ספה ומשוחח עם המטפל, בטיפול קבוצתי יושבים כ-10 משתתפים אותם מנחים שני מנחים ונוצרות אינטרקציות קבוצתיות המספקות פידבק בזמן אמת לכל אחד מהמשתתפים לגבי התגובות המילוליות וההתנהגויות שלהם למצבים שונים, מה שמאפשר להם ללמוד אילו מהתגובות אפקטיביות ואילו זקוקות לשינוי. הטיפול הקבוצתי משרת אנשים בעלי מצוקות שונות, בדיוק כמו הפסיכותרפיה הקלאסית.